Kravatın Ortaya Çıkışı
Boyun bağı veya kravat, Hırvatistan’ın moda dünyasına bir katkısıdır. Hırvatistan’da kravatın kullanımı, 1600’lü yılların ortalarında görülmüştür.1600 lerde, 30 Yıl Savaşları sürerken Fransa Kralı Louis’in yanında savaşan yaklaşık 160 bin lejyoner ve şövalye bulunmaktaydı. İçlerinden bir grup askerin kıyafeti bir ayrıntı nedeniyle diğerlerinden farklıdır. Bunlar, Hırvat askerleriydi ve onları diğerlerinden farklı kılan, boyunlarına bağladıkları atkılardı. Savaşa giden Hırvat askerlerini uğurlayan eşleri, sevgilileri, anneleri, başlarından çıkardıkları atkıları, sevdikleri erkeklerin boyunlarına bağlamış ve birer düğüm atmışlardı. Hanımlar, eşlerinin evlerinden uzakta oldukları sürece bu atkıları her gördüklerinde kendilerini ve evlerini anımsamalarını istemelerinin yanında attıkları özel düğümlerin erkeklerini kötülüklerden koruyacağına inanıyorlardı.
Türkiye’de Kravat
Osmanlıda ilk kravat takan padişah, Sultan Abdülmecid (1839-1861) olmuştur. Batılılaşma hareketiyle gelişen Osmanlı-Avrupa ilişkileri sonucu, kravat, aydınlar tarafından benimsenmiştir. Padişah tarafından takılması da; devletin ileri gelenlerinin kravat kullanmalarına yol açmıştır. Birinci Dünya Savaşı sonunda devlet memurlarının hemen hemen hepsi kravat takmaya başlamışlardır.
Kravatın Yapısı Ve Özellikleri
Ortaya çıktığı ilk dönemlerde bir kravatın öncelikle ölçüleri en az 7,5 – 8,5 cm genişliğinde ve minimum 140 cm uzunluğunda olmalıdır. Günümüzde ilk ölçülerin yanı sıra 5 – 5,5 – 6 – 7,5 cm gibi çok çeşitli en boyutlarından kravat imal edilmektedir. Sanayi ve teknolojinin gelişmesiyle beraber farklı karışım kumaşlardan üretim yapılmaktadır. Bunlar öncelikle ipek kravat, kaşmir kravat, yün kravat, keten kravat, mikro polyester kravat, saten kravat ve polyester olarak sıralanabilir.
Üzerine baskı yolu ve dokumada kullanılan renkli ipliklerle istenilen desenler kolayca uygulanmaktadır. Geometrik şekillerden çeşitli figürlere aklınıza gelebilecek her türlü görsel kravatlarda uygulanabilir. Ekose desen, şal desen, çizgili, düz desenler günümüzde en yaygın kullanılan desenler arasındadır.
Kravat Bağlama Teknikleri
Windsor- Klasik kravat düğümü, Yarım Windsor, Basit Düğüm, Taze Düğüm, Çift Düğüm, Amerikan Düğümü, FreeStyle düğümü, Çapraz Düğüm, Diyagonal Düğüm gibi birçok bağlama tekniği mevcuttur.
Kravatın Kullanan Üzerinde Etkisi
Günümüzde öğrencilerin ve memurların kravat takma zorunluluğu ortadan kalktığı için genelde özel günlerde kullanılan bir aksesuar haline gelmiştir. Aksesuarlar arasında kullanım grafiği bu kadar inişli ve çıkışlı başka aksesuar yoktur.Dönemsel olarak değişin kurallar ve moda akımlarından en çok etkilenen üründür Kravat.
Ama Kravat her ne olursa olsun özellikle erkeklerin vazgeçemediği şıklığını tamamlayan en önemli unsurlardan birisidir. Kombinle uyumlu kravat kişinin salaş görüntüsünü ortadan kaldırdığı gibi tamamen farklı bir görünüme sokar. Düz desenli takım elbise ile renkli ve desenli kravat, desenli takım elbise ile hertürlü kravat kombin edilebilir. Kravat takacağınız zaman mutlaka düz renkli gömlek tercih edin, şıklığınıza vurgu yapacaktır.
Kravat
Esgue Kravat alınabilecek en hediyeler arasında yer almaktadır. Uzun yıllar kullanımı ve yapılan hediye setlerinde akla gelen ilk üründür. Yanına eklenen mendil ve kol düğmesi ile yapılan Esgue Hediye setleri ile vereceğiniz hediye prestijli ve anlamlı olacaktır. Kişinin, erkek arkadaşına, sevgilisine, eşine, babasına, sevdiği ve değer verdiği insanlara alabileceği en güzel hediyelerden biridir.
Özel bir yemekte, İş toplantısında, Balolarda, Davetlerde, Düğüz ve Nişan gibi organizasyonlarda kullanacağınız, kombine uyumlu Esgue Kravatın şıklığınıza yapacağı etkiden hoşlanacaksınız.